Ισμήνης & Κανάρη
55132 Καλαμαριά
2310441942
2310441982

Βαρλάμης Σ. Γεώργιος Ομ.Καθ. Παιδιατρικής - Παιδιοκαρδιολογίας Α.Π.Θ.

 

Το 1974 ιδρύεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα «Παιδοκαρδιολογικό Εξωτερικό Ιατρείο» στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ . Η ανταπόκριση ήταν φοβερή. Γρήγορα διαπιστώνουμε την τεράστια ανάγκη συστηματικής αντιμετώπισης των παιδιών με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπαάθειες και για το λόγο αυτό αρχίζει να λειτουργεί Τμήμα μέσα στη Β΄Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. , με αποκλειστικά  ιατρική πρωτοβουλία. Με τη βοήθεια των καρδιολόγων του νοσοκομείου εκτελούνται και μικρός αριθμός διαγνωστικών καθετηριασμών καρδιάς σε βρέφη.

Το 1983 επιστρέφω από τη Λυών ( Γαλλία) μετεκπαιδευμένος στην Παιδοκαρδιολογία . Λειτουργεί από τότε Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα με δύο θαλάμους στη Β΄Παιδιατρική Κλινική , με υπερηχοκαρδιογράφο και με συνεργάτη τον κ Θωμαΐδη Κωσταντίνο. Το τμήμα αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτικό υπερηχοκαρδιογραφικό και εκπαιδεύονται σε αυτό 13 παιδίατροι και καρδιολόγοι. Μεταξύ αυτών και ο σημερινός Διευθυντής της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής κ Α. Γιαννόπουλος. Διενεργούνται επίσης  αυτόνομοι  διαγνωστικοί καθετηριασμοί σε βρέφη και παιδιά, καθώς και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, κυρίως οι λεγόμενες «παρηγορικές».

Η ανάγκη ίδρυσης Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής ήταν πλέον προφανής. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ενέκρινε κατ΄αρχή την ίδρυση και λειτουργία της , αλλά δυστυχώς ουδέποτε υλοποιήθηκε. Οι επίμονες  παροτρύνσεις μου για ίδρυση Συλλόγου γονέων καρδιοπαθών παιδιών , ευτυχώς βρήκαν ανταπόκριση στην κυρία Τσικριτσίδου και σε μερικές δεκάδες – αρχικά – ευαίσθητων γονέων , με αποτέλεσμα το 1990 να ιδρυθεί ο Σύλλογος «Παιδικές Καρδιές» που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο. Οι δεκάδες γονέων και φίλων έγιναν γρήγορα εκατοντάδες με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια οι Παιδικές Καρδιές να είναι ένα είδος κοινωνικού θεσμού πλέον, στη Βόρεια Ελλάδα, με υψηλόφρονο έργο, που αποδεικνύει στο πρόσωπο της Προέδρου κ Τσικριτσίδου, αλλά και στο πρόσωπο όλων των μελών, ότι το Συναίσθημα και η Βούληση μπορούν να θαυματουργούν .

Αποχωρώντας από την ενεργό απασχόλησή μου, είμαι υπερήφανος και ευτυχής διότι ενέπνευσα την αγάπη για τα καρδιοπαθή παιδιά σε παιδίατρους που ήδη διακρίνονται στην Παιδοκαρδιολογία, όπως οι κκ Κ. Θωμαΐδης (νοσοκομείο Παπανικολάου), Α. Γιαννόπουλος (νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ), Κυριακή Παπαδοπούλου (νοσοκομείο Παπαγεωργίου) . Είμαι διπλά υπερήφανος που συνέβαλα, όσο οι δυνάμεις μου επέτρεπαν, στη δημιουργία και στη δράση του Συλλόγου Παιδικές Καρδιές

Translate »
envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram